Fenomén – burákové máslo
Tato typicky americká pomazánka byla až donedávna spotřebiteli naprosto přehlížena. Teprve až v posledních letech dorazil tento trend i k nám do České republiky. Z části to mohlo být zaviněno tím, že burákové máslo jednoduše lidem dost často napoprvé nezachutná. Má nezajímavou barvu a je na tom cenově podobně jako mnohem oblíbenější čokoládové pomazánky z lískových oříšků. Tak, co se teď změnilo? S největší pravděpodobností za to může náš vzrůstající zájem o fitness a zdravý životní styl.
Miláček USA
Mnoho z vás se jistě poprvé setkalo s výrazem burákové máslo v americkém filmu. Celé Spojené státy tuto pomazánku milují, ať už jen tak, na chlebu, či pod vrstvou sladké marmelády. Chuť burákového másla je velice specifická. Záleží na tom, kterou variantu si koupíte. Buďto bude máslo více slané nebo naopak sladké. Dále si můžete vybrat z variant smooth (hladké) a crunchy (s kousky arašídů). Každopádně doporučuji mu dát šanci a po prvním neúspěchu to s ním nevzdávat. Uvidíte, že vám nakonec zachutná.
Miláček Česka? Ano, ale dejte si pozor na přidatné látky!
Arašídové máslo se stává obrovským hitem i v Česku. Koupit ho můžeme v každém supermarketu. Bohužel, másla v supermarketech nejsou velmi kvalitní, protože kromě arašídů obvykle obsahují i nezdravý cukr, rostlinný olej a konzervanty. My preferujeme 100% čisté máslo bez přídavných látek a konzervantů. Právě takové burákové máslo jsme objevili u Natural Nutrition, kde ho prodávají lidovou cenu pouze 195Kč/kg. Je jemné, chutné a hlavně zdravé. Vřele doporučujeme!
Váš nový fitness pomocník
Jak jistě všichni fitness nadšenci vědí, bez tuků se žít nedá. Mám teď samozřejmě na mysli tuky zdravé, takové, které nejdeme například v rybách, oříšcích, semínkách nebo olivovém oleji.
Protože je burákové máslo vyrobeno z arašídů, představuje výborný zdroj těchto tuků. Při výběru, ale doporučuji zkontrolovat procentuální složení, které je uvedené na obalu. Nekupujte takové máslo, které má méně než 80% podíl arašídů. Také dejte pozor na obsah ztužených palmových tuků, ty vám jistě také neprospějí.
Teď něco málo ke složení
Burákové máslo je složeno převážně ze zdravých tuků, které neobsahují špatný cholesterol. Protože je vyráběno z ořechů, tak logicky obsahuje asi 25 % bílkovin. Nesmíme zapomenout ani na obsažené vitamíny a další důležité látky jako jsou – vitamin E, B1, B3, dále pak koenzym Q 10(kamarád vašeho mládí), fosfor a hořčík.
Většina lidí, kteří pravidelně cvičí a snaží se zdravě jíst, si užívá benefity burákového másla takřka denně. Mažou si ho na chleba místo másla klasického, přidávají ho do ovesných kaší atd. Například je zajímavé, jak je burákové máslo výtečnou náhražkou másla klasického při pečení nejrůznějších druhů buchet, palačinek nebo lívanců.
A co vy? Znáte a používáte burákové máslo? Nebo se vám jeho chuť protiví?
Buráky jsou luštěnina, ne ořechy.. proto tolik bílkovin. A cholesterol, ten je jen v říši živočišné, žádný rostlinný olej ho obsahovat ani nemůže.
Jinak překonat tu podivnou přilnavost k zubům a vybrat si tu svoji variantu arašídového másla. Je to kvalitní potravina, žádná light náhražka.